Derfor vælger vi fuldkorn

Madame Butterfly - fredag d. 20 januar 2023

Hos Madame Butterfly vil vi gerne fejre Årets Fuldkornsdag ved at fortælle lidt om de fordele, der er ved fuldkorn. Vi er nemlig en del af Fuldkornspartnerskabet, som arbejder for at fremme danskernes sundhed ved at få dem til at spise mere fuldkorn.

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn er betegnelsen for anvendelse af hele kornet – dvs. at hele kornets bestanddele (kim, skaldele, og frøhviden) er inkluderet. Fuldkornsprodukter kan både bestå af hele korn eller være forarbejdet til f.eks. knækkede hvedekerner eller fuldkornsmel. Dog vil hele kornet stadig være med i disse produkter, og derfor defineres de stadig som fuldkorn. 

Ved at inkludere hele kernens bestanddele fås også de næringsstoffer, der findes i skaldelen og kimen. Skaldelene er især rige på kostfibre, mens kimen indeholder enkelt- og flerumættet fedt samt B- og E-vitamin. Skaldelene består af flere lag, hvoraf det inderste lag kaldes for aleuronlaget. I dette lag findes særlig mange af kornets vitaminer og mineraler. Det indeholder eksempelvis essentielle aminosyrer samt B-vitamin. I skaldelen findes der også et lag kaldet testa, og det er her, man finder kornets farvestoffer. 

Når fuldkorn anvendes, vil produkterne dermed have et højere indhold af de ovenfor nævnte mineraler og vitaminer samt kostfibre. Er kornet bearbejdet, hvor skaldele og kim er fjernet eller delvist fjernet, så vil mængden af kostfibre, vitaminer og mineraler også være mindre. Derimod vil der være stivelse og proteiner tilbage fra frøhviden, hvilket kendes fra almindeligt hvedemel. 

Fuldkorn kan findes fra forskellige kornsorter, men frø, kerner, bælgfrugter og nødder betragtes ikke som værende fuldkorn. Fødevarer, der tælles med som fuldkorn, er bl.a. følgende:

  • Byggryn og bygflager
  • Havregryn 
  • Knækkede hvedekerner
  • Fuldkornsmel
  • Grahamsmel
  • Brune og røde ris
  • Knækkede rugkerner
  • Rugmel 
  • Hel hirse
  • Sorghum

Her ses grovvalsede havregryn

 

Hvilke fordele er der ved fuldkorn?

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at der er forskel på fuldkorn og kostfibre. Fuldkorn betegner, som tidligere beskrevet, hele kornet, mens kostfibre er en gruppe af ufordøjelige kulhydrater, som findes i grøntsager, frugter, nødder, kerner og korn. Altså, indeholder fuldkorn kostfibre. 

Fuldkorn kan have mange fordele for sundheden, hvilket især skyldes dets indhold af kostfibre, vitaminer, mineraler og antioxidanter. Man ser f.eks. en sammenhæng mellem øget indtag af fuldkorn og nedsat risiko for hjertekarsygdom og slagtilfælde, hvilket skyldes, at indholdsstofferne i fuldkorn har en dokumenteret effekt på blodets fedtstoffer og proteiner samt vores blodtryk. Indtaget af fuldkornsprodukter har desuden en overbevisende effekt på risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Et øget indtag er også forbundet med nedsat risiko for bl.a. fedme og en række kræftformer, hvoraf der ses en mulig beskyttende effekt ift. tyktarmskræft.

Der er altså masser af sundhedsfordele ved at spise fuldkorn, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen, som står bag De Officielle Kostråd, at man indtager 75 g fuldkorn om dagen.

Hvad er Fuldkornslogoet?

Du har sikkert set det orange logo før – i dag findes det nemlig på over 1000 produkter, f.eks. på brød, pasta, mel og knækbrød. Det er din sikkerhed for, at du køber et produkt med masser af fuldkorn i – der er nemlig krav til, hvor meget fuldkorn, der skal være i produktet, mens der er også er krav til indholdet af fedt, sukker og salt. 

Fuldkornslogoet er en dansk mærkeordning, som består af et partnerskab mellem Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder. Det specielle ved logoet er, at det kun er medlemmer af Fuldkornspartnerskabet, der må anvende fuldkornslogoet på deres produkter.

Så nu ved du, hvorfor vi hos Madame Butterfly er meget stolte over at have Fuldkornslogoet på en række af vores produkter, og vi arbejder selvfølgelig på at få endnu flere fuldkornsmærkede produkter ud på hylderne.

 

Kilder:

DTU Fødevareinstituttet (2008). Fuldkorn – definition og vidensgrundlag for anbefaling af fuldkornsindtag i Danmark.

Fuldkornspartnerskabet (u.å.). Hvad er fuldkorn?. https://fuldkorn.dk/hvad-er-fuldkorn/. Hentet d. 24/10-2022.

Fuldkornspartnerskabet (u.å.). Det orange fuldkornslogo. https://fuldkorn.dk/om-partnerskabet/fuldkornslogoet/. Hentet d. 24/10-2022.

~ Fin ~

Flere spændende artikler